Usein kysyttyä

Vaikka molemmat ovat virusten aiheuttamia, niiden oireissa on eroa. Influenssan oireet ilmaantuvat yleensä nopeasti, kun taas flunssa alkaa oireilla hitaammin.

Flunssan ensimmäinen oire on usein kurkkukipu. Päivän tai parin kuluttua ilmaantuu lisäksi nenäoireita, kuten tukkoisuus. Aikuisilla kuume on melko harvinainen, vaikka lievää kuumetta voi esiintyä. Lapsilla kuumetta voi esiintyä flunssan yhteydessä yleisemmin.

Influenssan oireet ilmaantuvat nopeammin kuin flunssan oireet. Niitä voivat olla kuume, kurkkukipu, päänsärky, lihassäryt, väsymys, tukkoisuus ja yskä. Influenssan oireista useimmat hellittävät 2- 5 päivän kuluttua, mutta joskus voipunut olo voi jatkua viikon tai pitempäänkin. Kausi-influenssaan ei yleensä liity ripulia ja oksentelua ainakaan aikuisilla. Nämä oireet esiintyvät kuitenkin vatsataudin yhteydessä.

Useimmat sairastavat 2–4 flunssaa vuodessa. Lapset saavat flunssan yleensä useammin kuin aikuiset, koska heidän immuniteettinsä on vasta rakentumassa.

Antibiootit tehoavat bakteereihin, mutta flunssan aiheuttaa yleensä virus. Antibioottien tarpeeton, usein toistuva käyttö vähentää myös hyödyllisten, terveyttä edistävien bakteerien määrää ruoansulatuskanavassa ja voi johtaa siihen, että bakteereista tulee vastustuskykyisiä antibiooteille.

Isommat lapset sairastavat vähemmän, sillä heillä immuunipuolustusjärjestelmä on jo vahvistunut. Flunssaa esiintyy enemmän syksyllä ja talvella, jolloin lapset ovat enemmän sisätiloissa ja lähikontakteja muiden lasten kanssa on paljon. Pikkulapset sairastavat usein enemmän kuin isommat, sillä he eivät ole vielä ehtineet kehittää vastustuskykyä eri flunssaviruksille. Vanhemmat sisarukset ja päiväkotihoito lisäävät usein flunssien määrää.

Valitettavasti flunssaan ei ole täsmähoitoa. Tärkeintä on oireiden mahdollisimman tehokas hoito. Oireet ovat yleensä pahimmillaan ensimmäisten 2–3 päivän ajan ja helpottuvat sitten vähitellen.

Flunssan oireita voidaan hoitaa särky- ja kuumelääkkeillä, esimerkiksi parasetamolilla tai ibuprofeenilla, jotka lievittävät särkyä ja kipua, vähentävät päänsärkyä ja alentavat kuumetta.

Otrivin 0,5 mg/ml on nuhasumute, jotka on tarkoitettu nimenomaan lapsille vilustumisesta, nuhasta ja poskiontelotulehduksesta johtuvan nenän tukkoisuuden lievittämiseen.

Flunssaan ei ole tällä hetkellä rokotetta. Influenssaan on rokotteita, mutta ne eivät tehoa flunssaan.

Flunssaan ei ole täsmähoitoa. Oireita voidaan kuitenkin hoitaa.

 • juo paljon nestettä (vältä kuitenkin kofeiinia sisältäviä juomia, esim. kahvia, teetä ja colajuomia) jotta lima irtoaa
 • kurkkukipua voit lievittää kurlaamalla suolavedellä
 • nenän limakalvojen verisuonia supistavat aineet helpottavat tukkoista oloa
 • suolaliuosta sisältävät suihkeet auttavat myös avaamaan hengitysteitä, eikä niiden käytössä ole rajoituksia
 • kuumetta tai päänsärkyä voi hoitaa parasetamolilla tai ibuprofeenilla
 • jos yskä on lievää, vesi ja mehut ovat todennäköisesti tehokkaampia kuin varsinaiset yskänlääkkeet
 • älä oleskele tupakansavussa.

Tämän voit itse päättää. Jos olet sairas, sinun on kuitenkin vaikea tehdä asioita yhtä tehokkaasti kuin normaalisti. Altistat myös lähelläsi olevat ihmiset tartunnalle. Flunssapotilas tartuttaa muita varsinkin kahden ensimmäisen sairauspäivänsä aikana. Jos pysyttelet kotona, taudin leviäminen vähenee.

Sinun kannattaa huomioida myös toinen seikka. Kun yrität hoitaa tehtäviäsi tavalliseen tapaan, sairautesi voi pahentua ja parantuminen voi kestää kauemmin kuin jos jäisit kotiin lepäämään.

Et voi. Flunssan voi saada ainoastaan virustartuntana. Miksi ihmiset sitten sairastavat enemmän talvella? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Kun ulkona on kylmä, ihmiset viettävät enemmän aikaa yhdessä sisätiloissa, jolloin virukset tarttuvat helpommin.

On myös näyttöä siitä, että virukset välittyvät helpommin kuivassa ilmassa – nämä olosuhteet syntyvät, kun lämmitys kytketään päälle asunnoissa. Mutta olipa lämpötila ulkona mikä tahansa, flunssan aiheuttavat aina virukset.

Jos tunnet kasvoillasi kipua ja painetta, ja nenäsi on tukkoinen tai vuotaa, on hyvin mahdollista, että sinulla on poskiontelotulehdus. Kipu ja paineen tunne kasvoilla voi myös lisääntyä silloin, kun kallistut etunojaan tai liikutat päätäsi. Jos kipu poskionteloissa on voimakasta tai jos sinulla on päänsärkyä, kuumetta ja paksua vuotoa nenästä, ota yhteyttä lääkäriin.

Poskiontelotulehduksen muita tavallisia oireita ovat:

 • kasvojen onteloiden kipu ja arkuus
 • nenän vuotaminen
 • nenän tukkoisuus
 • kuume
 • päänsäryt
 • pahanhajuinen hengitys
 • paksu nenäerite
 • yskä

Poskiontelotulehduksen syitä voivat olla:

 • virukset
 • bakteerit
 • allergiat
 • mekaaniset esteet

Yleisimmin syynä ovat samat virukset jotka aiheuttavat tavallisen flunssan. Monilla ihmisillä, joilla on allergisia nenäoireita (esimerkiksi allerginen nuha), on toistuvia tai pitkäkestoisia poskiontelotulehduksia. Nenäpolyypit, vierasesineet (yleensä lapsilla), nenän rakenneviat (esimerkiksi poikkeava nenän väliseinä) ja muut sairaudet voivat myös aiheuttaa nenäkäytävien tukkeutumista ja lisätä näin poskiontelotulehduksen riskiä.

Voit vähentää poskiontelotulehduksen saamisen mahdollisuutta useilla eri keinoilla:s

 • ryhdy hoitamaan flunssasta tai allergiasta johtuvaa nenän tukkoisuutta mahdollisimman nopeasti Tällöin nenän sivuonteloihin ei ehkä pääse syntymään bakteeriperäistä tulehdusta.
 • vältä kontaktia flunssaa tai muita ylähengitystieinfektioita sairastavien ihmisten kanssa. Jos et voi välttyä tapaamasta näitä infektioita sairastavia ihmisiä, pese kädet usein, erityisesti sen jälkeen kun olet ollut heidän lähellään
 • vältä altistusta tupakan, sikarin tai piipun savulle kotona ja työpaikalla. Savu aiheuttaa tulehdusta nenän ja poskionteloiden limakalvoissa, ja ärsyttää niitä
 • jos sinulla on allergioita, vältä allergiakohtauksia laukaisevia tekijöitä Kysy neuvoa lääkäriltä, jos olet kiinnostunut allergian siedätyshoidosta (immunoterapiasta).
 • vältä kuivan ilman hengittämistä. Voit hankkia ilmankostuttimen kotiin ja työpaikalle.

  Flunssan ehkäisyyn käytettävät varotoimet auttavat välttymään myös poskiontelotulehduksilta. Paras keino on elää yleensä terveellisesti. Älä tupakoi, liiku säännöllisesti, syö monipuolisesti, ulkoile, nuku riittävästi, rajoita alkoholin käyttöä ja vältä stressiä. Näillä keinoilla immuunijärjestelmäsi vahvistuu ja puolustautuu paremmin sairauksilta.

 • Lievissä tapauksissa poskiontelotulehduksen oireet alkavat helpottaa muutamassa päivässä. Poskiontelotulehdus voi olla joko akuutti (äkillinen) tai krooninen (pitkäkestoinen). Useimmat äkilliset viruksen aiheuttamat poskionteloinfektiot paranevat itsestään 10–14 päivän kuluessa.

  Jos tulehdus ei kuitenkaan parane kokonaan ja jos poskiontelotulehduksen oireet (esim. voimakas kipu sivuonteloissa, päänsäryt, kuume ja paksu erite nenästä) eivät katoa tai pahenevat, sinulle saattaa olla kehittynyt bakteeriperäinen, krooninen poskiontelotulehdus, jota on ehkä hoidettava antibiooteilla. Tällöin on syytä hakeutua heti lääkärin vastaanotolle.

  Akuutti poskiontelotulehdus paranee yleensä 1–2 viikossa. Jos oireet kuitenkin yhä jatkuvat tai jos ne pahenevat, ota heti yhteys lääkäriin.

  Jos nenän tai sivuonteloiden limakalvot ovat turvonneet, voit lievittää poskiontelotulehduksen oireita käyttämällä Otrivin-nuhasumutteita, jotka laajentavat verisuonia.

  Antibiootit eivät tehoa virusinfektioihin, eivät siis myöskään viruksen aiheuttamaan poskiontelotulehdukseen. Bakteeriperäistä poskiontelotulehdusta voidaan kyllä hoitaa antibiooteilla. Olosi kohenee luultavasti muutamassa päivässä, mutta jotkut oireet voivat sinnitellä useita viikkoja. Jos sinulla on krooninen poskiontelotulehdus, joudut ehkä ottamaan lääkettä pitemmän aikaa.

  Paras keino on pukeutua tarpeeksi lämpimästi ja välttää liikaa rasitusta. Voit lievittää oireita myös muutamilla helpoilla kotikonsteilla:

  • juo runsaasti nesteitä
  • älä oleskele tupakansavussa
  • aseta lämmin, kostea pyyhe tai geelipakkaus kasvoillesi 5–10 minuutin ajaksi useita kertoja päivässä
  • hengitä lämmintä, kosteaa ilmaa esim. lämpimässä suihkussa, kuumassa kylvyssä tai kuumaa vettä sisältävästä astiasta
  • voit myös huuhdella nenän suolavesiliuoksella, mikä auttaa pitämään nenäkäytävät avoimina ja poistamaan nenän eritteitä sekä liman vangitsemia bakteereita ja viruksia.

  Jos oireet (esimerkiksi sivuonteloiden kipu, päänsärky, kuume tai paksu nenäerite) eivät häviä tai pahenevat, ota heti yhteys lääkäriin.

  Poskiontelotulehdusten taustalla olevat virusinfektiot voivat tarttua, mutta bakteeriperäinen tulehdus ei yleensä tartu.

  On tärkeää muistaa, että useimmat virusperäiset ylähengitystieinfektiot (flunssat eli nuhakuumeet) aiheuttavat nenän tukkoisuutta, mikä voi ulottua myös sivuonteloihin. Jos viruksen aiheuttama infektio nenän sivuontelossa kestää huomattavasti kauemmin kuin flunssa, kyseessä voi olla virusperäinen poskiontelotulehdus. Nämä virukset tarttuvat hyvin helposti, joten niiden kanssa kosketuksiin joutuvat saavat todennäköisesti flunssan tai poskiontelotulehduksen.

  Bakteerin aiheuttama poskiontelotulehdus on useimmiten virusperäisen flunssan lisätauti. Nenässä ja kurkussa normaalisti sijaitsevat bakteerit käyttävät hyödykseen virusinfektion aiheuttamaan tilannetta ja siirtyvät tulehtuneisiin sivuontelokäytäviin. Nämä poskiontelotulehduksia aiheuttavat bakteerit voivat tarttua ihmisestä toiseen, mutta eivät aiheuta infektiota ilman otollisia olosuhteita. Toisin kuin flunssavirusten tapauksessa, useimmat, jotka ovat kosketuksissa poskiontelotulehdusta sairastavan henkilön kanssa, eivät saa infektiota, vaikka altistuisivatkin bakteereille.

  Jos imetät, kysy lääkäriltä neuvoa ennen Otrivinin käyttöä.

  Lääkkeen teho ja turvallisuus nenän verisuonia supistavana aineena on hyvin varmistettu. Ennen kuin käytät Otrivinia, lue aina pakkausseloste huolellisesti. Noudata annostus- ja käyttöohjeita.

  Kun ryhdyt käyttämään ksylometatsoliinia sisältäviä Otvirin-nuhasumutteita

 • niistä ensin nenä hyvin
 • sumuta 1–2 annosta kumpaankin sieraimeen
 • tätä lääkettä saa antaa 3 kertaa päivässä tarvittaessa (ei enempää kuin 3 käyttökertaa päivässä kumpaankin sieraimeen)
 • Kyllä. Otrivinin käytölle yhdessä antihistamiinien tai allergialääkkeiden kanssa ei ole vasta-aiheita.

  Lapset voivat käyttää Otrivin 0,5 mg -nenäsumutetta, jossa on 0,05 % ksylometatsoliinia. Se on tarkoitettu 1–11-vuotiaille lapsille, ja sitä voidaan käyttää aikuisen valvonnassa.

  Otrivin-nuhasumutteita on saatavana ilman reseptiä apteekeista. Katso tarkemmat tiedot Etsi ostopaikka kohdasta.

  Vaikka molemmat ovat virusten aiheuttamia, niiden oireissa on eroa. Influenssan oireet ilmaantuvat yleensä nopeasti, kun taas flunssa alkaa oireilla hitaammin.

  Flunssan ensimmäinen oire on usein kurkkukipu. Päivän tai parin kuluttua ilmaantuu lisäksi nenäoireita, kuten tukkoisuus. Aikuisilla kuume on melko harvinainen, vaikka lievää kuumetta voi esiintyä. Lapsilla kuumetta voi esiintyä flunssan yhteydessä yleisemmin.

  Influenssan oireet ilmaantuvat nopeammin kuin flunssan oireet. Niitä voivat olla kuume, kurkkukipu, päänsärky, lihassäryt, väsymys, tukkoisuus ja yskä. Influenssan oireista useimmat hellittävät 2–5 päivän kuluttua, mutta joskus voipunut olo voi jatkua viikon tai pitempäänkin. Kausi-influenssaan ei yleensä liity ripulia ja oksentelua ainakaan aikuisilla. Nämä oireet esiintyvät kuitenkin vatsataudin yhteydessä. Viruksen aiheuttaman vatsataudin tieteellisempi nimitys on maha-suolitulehdus eli gastroenteriitti.

  Useimmat sairastavat 2–4 flunssaa vuodessa. Lapset saavat flunssan yleensä useammin kuin aikuiset, koska heidän immuniteettinsä on vasta rakentumassa.

  Isommat lapset sairastavat vähemmän, sillä heillä immuunipuolustusjärjestelmä on jo vahvistunut. Flunssaa esiintyy enemmän syksyllä ja talvella, jolloin lapset ovat enemmän sisätiloissa ja lähikontakteja muiden lasten kanssa on paljon. Pikkulapset sairastavat usein enemmän kuin isommat, sillä he eivät ole vielä ehtineet kehittää vastustuskykyä eri flunssaviruksille. Vanhemmat sisarukset ja päiväkotihoito lisäävät usein flunssien määrää.

  Valitettavasti flunssaan ei ole täsmähoitoa. Tärkeintä on oireiden mahdollisimman tehokas hoito. Oireet ovat yleensä pahimmillaan ensimmäisten 2–3 päivän ajan ja helpottuvat sitten vähitellen.

  Flunssan oireita voidaan hoitaa särky- ja kuumelääkkeillä, esimerkiksi parasetamolilla tai ibuprofeenilla, jotka lievittävät särkyä ja kipua, vähentävät päänsärkyä ja alentavat kuumetta. Pyydä lääkäriltä lisätietoja. 0,05% ksylometatsoliinia sisältävä Otrivin auttaa lievittämään nenän tukkoisuutta 1–11-vuotiailla lapsilla.

  Poskiontelotulehdus eli sinuiitti on nenän sivuonteloiden seinämien tulehdus tai infektio. Nämä ontelot ovat onttoja kohtia poskissa ja silmien ympärillä.

  Ihmisellä on neljä paria nenän sivuonteloita:

  • kaksi otsan takana
  • kaksi nenäsillan molemmin puolin
  • kaksi silmien takana
  • kaksi poskiluiden takana.

  Nämä ontelot ovat yhteydessä nenäonteloon ja auttavat keuhkoihin virtaavan ilman lämpötilan ja vesipitoisuuden säätelyssä. Nenän sivuonteloiden luonnollisesti tuottama lima valuu nenään pienten kanavien kautta nenään.

  Poskiontelotulehdus voi syntyä, kun nämä nämä kanavat tukkeutuvat sivuonteloiden virustartunnan ja tulehtumisen seurauksena. Tavallisimmin tulehdus sijaitsee poskionteloissa, jotka ovat sivuonteloista laajimmat. Sivuonteloinfektioita ilmaantuu usein flunssan jälkeen. Infektio voi aiheuttaa kipua ja paineen tuntua otsan, silmien ja leuan alueella. Tämä kipu voi muistuttaa hammassärkyä.

  Voit vähentää sivuontelotulehduksen saamisen mahdollisuutta useilla eri keinoilla:

  • ryhdy hoitamaan flunssasta tai allergiasta johtuvaa nenän tukkoisuutta mahdollisimman nopeasti Tällöin nenän sivuonteloihin ei ehkä pääse syntymään bakteeriperäistä tulehdusta.
  • vältä kontaktia flunssaa tai muita ylähengitystieinfektioita sairastavien ihmisten kanssa. Jos et voi välttyä tapaamasta näitä infektioita sairastavia ihmisiä, pese kädet usein, erityisesti sen jälkeen kun olet ollut heidän lähellään
  • vältä altistusta tupakan, sikarin tai piipun savulle kotona ja työpaikalla. Savu aiheuttaa tulehdusta nenän ja sivuonteloiden limakalvoissa ja ärsyttää niitä
  • jos sinulla on allergioita, vältä allergiakohtauksia laukaisevia tekijöitä Voit myös kysyä lääkäriltä mahdollisuutta allergian siedätyshoitoon (immunoterapiaan)
  • vältä kuivan ilman hengittämistä. Voit hankkia ilmankostuttimen kotiin ja työpaikalle.

  Flunssan ehkäisyyn käytettävät varotoimet auttavat välttymään myös sivuontelotulehduksilta. Paras keino on elää yleensä terveellisesti. Älä tupakoi, liiku säännöllisesti, syö monipuolisesti, ulkoile, nuku riittävästi, rajoita alkoholin käyttöä ja vältä stressiä. Näillä keinoilla immuunijärjestelmäsi vahvistuu ja puolustautuu paremmin sairauksilta.

  Akuutti poskiontelotulehdus paranee yleensä 1–2 viikossa. Jos oireet kuitenkin yhä jatkuvat tai jos ne pahenevat, ota yhteys lääkäriin.